Warning: Parameter 1 to multibyte_patch::wplink_js() expected to be a reference, value given in /var/www/klinikfortandproteser.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 601

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/klinikfortandproteser.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 601

Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/klinikfortandproteser.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 601
Bideskinner - Klinik For Tandproteser

Bideskinner

bideskinne

Hvem har brug for en bideskinne?
Vores tænder slides helt naturligt livet igennem. Men mange udsætter også deres tænder for et ekstra pres, fordi de skærer tænder. Klinisk kaldes det for bruxisme, som er en fælles betegnelse for det, at tænder, kæber m.v. udsættes for mere belastning, end de kan tåle.

En travl hverdag stresser mange så meget, at det fører til ekstra tandpres. Faktisk er det noget 65 procent af danskerne kender i dag, mod tidligere “kun” 45 procent. Det er bare ikke noget, man normalt lægger mærke til, men stress kan altså betyde, at man skærer tænder, mens man sover. Det at skære tænder har også indflydelse på, hvor godt musklerne i ansigt og nakke fungerer.

Vi anbefaler derfor som minimum en blød bideskinne, f.eks. hvis du sidder meget foran computeren eller er studerende.  (Undersøgelser har vist, at op mod 80 procent af alle studerende faktisk slider på deres tænder, specielt i stressede eksamensperioder).

Hvad er bruxisme?
Bruxisme skyldes hyperaktivitet i kæbemuskulaturen – dvs. kraftige kæbebevægelser uden nogen egentlig funktion. Bevægelserne medfører ufrivilligt skurrende tænder under kraftig sammenbiden. Bruxisme opdeles normalt i akut og kronisk bruxisme.

Kronisk bruxisme kan forekomme om dagen eller om natten. Det er især bruxisme om natten, der giver de alvorligste symptomer som nedslidning af tænder, muskelspænding og hovedpine.

Akut bruxisme kan ramme alle mennesker i stressede situationer – f.eks. sportsfolk, der står foran en vigtig kamp,  eller dig, der skal overholde en deadline eller bestå en eksamen.

Årsagerne til tænderskæren er ikke altid lige åbenlyse. Faktorer som tandstilling og bid er til manges overraskelse ikke det største problem – det er i nervesystemet, forklaringen skal søges.

I hjernestammen findes en slags ”motor”, som aktiverer kæbernes lukkemuskler. Hos nogle mennesker er motorens aktivitet kronisk forhøjet, hos andre kan visse former for medicin, eller stress og uro, øge aktiviteten i kæbemusklerne.

Bruxisme ødelægger tænderne
Godt og vel 50.000 danskere skønnes at lide af enten akut eller kronisk bruxisme, og det betyder, at de hver dag bl.a. døjer med:

• Nedslidning af tænderne
• Skader på læbe og tunge
• Tandkødslommer
• Problemer med kæbeleddet i form af knæklyde eller ømhed i kæbemusklerne
• Løse tænder
• Smerter i hoved, nakke og skulder eller lignende.

Alle disse gener er med til at forringe livskvaliteten – og kan senere betyde, at regningen hos tandlægen bliver meget dyr.

Behandlingen
En bideskinne stopper ikke direkte tænderskæren, men forhindrer yderligere skade på dine tænder. Vores undersøgelser i samarbejde med bl.a. engelske, iranske og canadiske kolleger har vist, at en bideskinne kan give mærkbare forandringer på bare få dage.

Har du nogle af disse symptomer, bør du lade os undersøge dine tænder, så vi kan tjekke, om en bideskinne kan afhjælpe dit problem:

• Hovedpine når du vågner om morgenen
• Tænderskæren eller tandpres
• Knæklyde fra kæberne
• Følsomme tænder eller isninger i tænderne
• Ømme tænder om morgenen
• Slid på tænderne
• Ømme kæbemuskler eller ømhed i kæbeledet
• Spændinger i skuldre og nakke

Bideskinnen fremstilles efter kun et enkelt besøg hos os og kontrolleres herefter ved almindeligt tandeftersyn. Din bideskinne skal dog regelmæssigt  kontrolleres og justeres hos os, fordi dine tænder forandrer stilling.

Brug af bideskinnen
Som regel bruger man kun bideskinnen om natten, mens man sover. Vi ser dog enkelte tilfælde, hvor sammenbiddet har ændret sig så meget, at den også må bruges i dagtimerne, for eksempel når man sidder og læser, ser film eller kører lange ture i bilen. Både før og efter man bruger bideskinnen, bør tænderne børstes for at undgå huller i tænderne. Tandbørstningen bør være ekstraordinært grundig, fordi tungen ikke kan fjerne belægninger og madrester fra tænderne på grund af skinnen. Når du ikke bruger din bideskinne, bør den altid opbevares i den æske, den udleveres i.

Renholdelse af bideskinnen
Det er vigtigt, at man holder sin bideskinne helt ren. Den skal børstes ren, hver gang den tages ud af munden, og igen når den sættes i. Anvend ikke tandpasta eller andre lignende midler, da de giver skader på bideskinnen. Du bør kun bruge de rensemidler, vi anbefaler, og skylle grundigt efter i koldt vand. Bideskinner tåler ikke kogende vand og skrappe rengøringsmidler.

Andre slags skinner
Ud over bideskinner tilbyder vi også følgende skinner:

• Migræneskinner
• Sports-skinner
• Tungefunktions-skinner
• ”Stop snorken”-skinner
• ”Stop bide negle”-skinner
• Hjemme-tandblegnings-skinner

Migræneskinner
Hovedpine kan også forebygges med en specialskinne. Hovedpine og visse former for migræne skyldes tit problemer med tænderne eller et forkert bid – uanset om du har dine egne tænder eller bruger protese. Hovedpine og migræne kan i mange tilfælde skyldes overbelastning af kæbemusklerne og forebygges med en migræne-skinne.

Tungefunktionsskinne
Hvis man mangler sine kindtænder, kan tungen, som er en muskel, brede sig ud for at få støtte og skal derefter finde sin naturlige placering igen. Derfor er den optimale behandling for tandløse patienter at bruge en tungefunktionsskinne for at få tungen til at vende tilbage til sin naturlige placering. Vi anbefaler altid 1-3 måneders behandling med en tungefunktionsskinne. Den ligner en helt almindelig protese, men med den forskel, at der i stedet for tænder sidder en slags ”mur”, som skal afsætte grænsen for tungen.