Warning: Parameter 1 to multibyte_patch::wplink_js() expected to be a reference, value given in /var/www/klinikfortandproteser.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 601

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/klinikfortandproteser.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 601

Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/klinikfortandproteser.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 601
Hos klinik for tandproteser finder du den bedste delprotese

Delproteser

gesch2

Hvad er en delprotese?

En aftagelig delprotese kan erstatte de tænder, du har mistet. Den kan erstatte en enkelt tand, men den kan også bruges, hvis du kun har ganske få tænder tilbage. En aftagelig delprotese sidder fast ved hjælp af bøjler på dine naturlige tænder. Dette gør delproteser meget nemme at styre. Bøjlerne er støbt og placeret på og omkring dine egne tænder. En delprotese kan sidde i munden hele døgnet og behøver kun at komme ud, når du skal gøre den og dine egne tænder rene.

Det er en udbredt misforståelse, at en korrekt fremstillet delprotese skader de resterende tænder. Bøjlerne kan ikke gnave hul i tænderne, fordi tændernes emalje er alt for hård. Hvis der kommer hul i en bøjletand, skyldes det altid belægninger. Det kan en grundig daglig børstning af både delproteser og dine egne tænder forhindre.

Delprotesernes bøjler griber omkring nogle af de naturlige tænder. Enkelte af bøjlerne skal placeres på tændernes tyggeflader, for at dine egne tænder kan bære en del af trykket. Det betyder, at gummen ikke belastes så hårdt og derfor ikke svinder så hurtigt.

Vi vil altid i samarbejde med en af vores specielt uddannede tandlæger foretage en individuel vurdering af, hvilke af dine tænder der kan bruges som ”bøjletænder”.

To slags delproteser
Man skelner mellem to typer af delproteser, nemlig den provisoriske delprotese med håndbukkede bøjler og en unitor-delprotese. En delprotese kan også laves med forskellige tryklåssystemer og selvfølgelig også med naturlige indfarvninger og uden bøjler.

Den provisoriske delprotese med håndbukkede bøjler
Fordele:

• Den er en god kortsigtet løsning
• Den er billigere
• Den er nem at udvide med nye protesetænder, hvis de resterende tænder ikke kan holde længere og skal trækkes ud.

Ulemper:
• Den er ikke velegnet på langt sigt
• Den kræver langt større omhu ved mundhygiejne, da den ofte dækker dele af de blivende tænder. Det kan øge risikoen for bakterieangreb, da spyttet ikke kan rense de tænder, der er dækket.
• Den deler ikke tyggetrykket mellem sig og de blivende tænder, men overfører det til gummen. Det betyder ofte, at gummen bliver mere slidt
• Gummem er som regel tykkere end protesen, og det kan medføre gener og ubehag. Det kan være svært at vænne sig til tykkelsen. I overmunden findes ubehaget som regel i ganen. I undermunden ofte ved tungen.

Unitor-delprotese
En unitor-protese er en mere avanceret protese, som sidder fast ved hjælp af støbte metalbøjler omkring de resterende tænder. Den fremstilles af nikkelfrit ædelmetal og støbes efter et aftryk af gummen og de blivende tænder

Fordele:
• Den er en god langsigtet løsning
• Den er konstrueret på en måde, der sikrer, at spyttet på naturlig vis kan skylle og rense omkring de blivende tænder
• Den fordeler bedre tyggetrykket til de blivende tænder.
• Den er nemmere at vænne sig til
• Den kan fremstilles enkel og smidig. Specielt ved sårbare områder som ganen og tungen, vil den ikke fylde så meget som den provisoriske delprotese.

Ulemper:
• Den er lidt dyrere i anskaffelse og lidt mere bekostelig ved evt. udbygning med en eller flere kunstige tænder.

Tilvænningstid
Som patient skal man være indstillet på, at proteser generelt kræver en vis tilvænningstid.

Lige efter at man har fået sin protese, vil de fleste opleve, at man kan have svært ved at udtale nogle ord – man kan læspe lidt. Det er dog et forbigående problem, og man kan eventuelt øve sig ved at læse højt. De første dage kan der komme lidt ømhed, som også forsvinder igen. Skulle hvis det alligevel fortsætte, skal man kontakte os.
En delprotese kan godt sammenlignes med et par nye sko, som også lige skal ”gåes til”.

Når gummen med tiden svinder, er der behov for at justere protesen. Efter nogen tids brug kan bøjlerne blive slappe, så protesen ikke sidder så fast. Husk det kun er os på klinikken, der ved præcist, hvor der skal bukkes på bøjlerne. Forsøg aldrig selv at bukke bøjlerne!