Warning: Parameter 1 to multibyte_patch::wplink_js() expected to be a reference, value given in /var/www/klinikfortandproteser.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 601

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/klinikfortandproteser.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 601

Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/klinikfortandproteser.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 601
Få lavet Helproteser hos Klinikfortandproteser

Helproteser

 

dentures

Skal de sidste tænder også trækkes ud?
Før man beslutter sig for at få de sidste tænder ud, er det meget vigtigt, at vi undersøger, om at det vil være en fordel at bevare enkelte tænder. Mange tror, at hvis de kun har nogle få tænder tilbage, så kan de lige så godt få dem alle trukket ud. Det er helt forkert. Det er altid en fordel at bevare enkelte tænder. Så kan man klare sig med en delprotese. Den sidder bedre fast end helprotesen, og den fylder mindre. Selv en enkelt tand kan gøre nytte.

Er det let at have helprotese?
De fleste lærer ret hurtigt at bruge protese. Men der kan være vanskeligheder, især når det drejer sig om undermunden. I overmunden kan protesen som regel fremstilles, så den suger sig fast i ganen, men i undermunden ligger protesen løst på gummen. Undermundsprotesen kan dog fremstilles, så kinder og tunge hjælper med til at holde den på plads.  Alligevel har nogle svært ved at vænne sig til den. Især hvis de kun har lidt gumme tilbage.

Kan det ses at man har fået protese?
For mange er det et problem, hvis venner og familie opdager, at de har fået trukket tænderne ud og nu bruger protese. Det kan ofte være en inspiration at medbringe et gammelt foto, hvor man smiler. Fotoet skal være fra dengang, du havde dine blivende tænder, så vi kan lave en så nøjagtig kopi af tandsættet som muligt. Vi har valgt at bruge en type protesetænder, som er i så naturtro farver og former, at de næsten altid ligner ens egne. Har ens egne tænder mange plomber, guldindlæg eller kroner, ja så kan det også genskabes på den nye protese. Proteser kan i dag udføres så naturtro, at ingen vil opdage, at man har fået protese.

Går man tandløs i en periode?
Tidligere måtte man vente flere måneder efter tandudtrækningen, før man kunne få sin protese. Gummen skulle have lov at hele op. Nu er det ikke længere nødvendigt at gå tandløs. Vi sætter protesen ind umiddelbart efter, at tænderne er trukket ud. Samtidig beskytter protesen de åbne sår, og det giver mindre ubehag efter tandudtrækningen. Protesen skal dog tilpasses de ændringer i gummen, som sker særlig hurtigt i månederne efter, at tænderne er trukket ud. Når gummen svinder, passer protesen ikke længere. Efter at protesen er ”stillet om”, sidder den igen, som den skal.

Hvorfor skal protesen ”stilles om”?
Gummen, som protesen sidder på, svinder ind med årene. Svindet får protesen til at sidde dårligt fast. Men der er meget stor forskel på, hvor meget og hvor hurtigt gummen svinder. Svind kan også medføre, at man får et sammenbidt udseende, eller at munden virker indfalden. Når gummen er svundet, skal protesen ”stilles om”. Vi kalder denne behandling, hvor der fyldes ud i protesen, så den atter passer, ”rebasering” eller ”underforing” af protesen. Nogle mennesker har behov for en rebasering med hyppige mellemrum, andre kan måske klare sig med en hvert femte år.

Det er under alle omstændigheder en god ide at få protesen kontrolleret hos os en gang om året. Svinder gummen meget, uden at protesen tilpasses, vil den løse protese gøre større skade på gummerne. De svinder hurtigere, og muligheden for overhovedet at bruge protese bliver mindre. Man skal passe på sine gummer, for de skal holde hele livet.

Hvad med særligt sarte gummer?
Nogle mennesker, specielt de lidt ældre, har ikke alene et stort gummesvind. Slimhinden er også meget tynd. Den er heller ikke så elastisk, som den var tidligere. Det betyder, at der kan komme smerter fra den tynde slimhinde, når den udsættes for tryk fra en protese. Som regel kan man intet se i munden – det gør blot ondt, når man bider sammen. Den tynde slimhinde er i klemme. Vi kan i mange tilfælde hjælpe dig. Undersiden af protesen kan nemlig forsynes med et lag gummi. På den måde opleves protesen som mere behagelig, fordi det elastiske gummilag fjedrer, når man bider med protesen. Gummilaget skal som regel udskiftes med jævne mellemrum.

Hvorfor er det nødvendigt med regelmæssige eftersyn hos Klinik for Tandproteser?
Det er ikke blot af hensyn til gummesvindet, at proteserne skal efterses og justeres. Der kan også opstå betændelse eller svamp og undertiden alvorligere sygdomme i munden. Det er ikke altid, man selv kan mærke det, men det skal alligevel altid behandles. Kom derfor til eftersyn hos os mindst en gang om året.